dijadikan semangat untuk terus berusaha. Dengan adanya perbakai skim dan program
yang ditawarkan oleh pihak kerajaan, perniagaan francais ini boleh dikatakan sesuatu
yang sangat positif.
Tetapi terdapat juga beberapa faktor halangan dan cabaran di dalam sistem perniagaan ini.
1. Kurang Kefahaman
Kurangnya kefahaman terhadap sistem perniagaan francais dan potensi serta manfaat
di kalangan orang awam, usahawan secara umum dan usahawan francais secara khususnya.
Terdapat juga persepsi di kalangan masyarakat bahawa industri ini berskala besar dan tidak
mampu disertai golongan berpendapatan rendah dan sederhana.
2. Perniagaan di bawah kawalan Francaisor
Francaisor akan mengenakan darjah kawalan yang tinggi terhadap francaisi bagi memastikan
kualiti produk yang konsisten dan mencapai piawaian yang dikehendaki di dalam semua saluran
perniagaan.
i) Lokasi
Pemilihan lokasi akan dipilih oleh francaisor. Francaisor akan memilih lokasi yang difikirkan
sesuai dengan perniagaannya dan lokasi tersebut mungkin tidak sesuai dari sudut pandangan
francaisi.
ii) Hiasan dalaman dan Konsep Perniagaan
Akibat daripada ikatan perjanjian yang memerlukan francaisi untuk terus mematuhi kepada
pengekalan piawaian, tatacara, konsep, gaya pengurusan, susun atur premis,
pengawalan kualiti, kaedah pemasaran dan peraturan menjalankan perniagaan francais.
3. Modal yang tinggi
Kos atau modal yang diperlukan bagi membuka sesuatu perniagaan francais adalah tinggi.
Seperti yang kita sedia maklum terdapat banyak syarikat dan skim yang ditawarkan di negara
kita, tetapi kos yang diperlukan masih terlalu tinggi dan jumlah yang dibayar untuk penjenamaan
tersebut tidak akan dikembalikan.
Contoh, untuk membuka perniagaan francais seperti Mc Donalds, kos untuk memulakan
perniagaan adalah antara RM2 juta sehingga RM4.5 juta, bergantung kepada saiz restoran,
jenis restoran. Jenis restoran ini bergantung kepada lokasi seperti pusat membeli-belah,
sistem pandu lalu, perjanjian dengan syarikat minyak, lokasi, gaya hiasan dan landskap.
Mc Donalds tidak menyediakan sebarang bantuan pinjaman, oleh itu pinjaman haruslah
dibuat dengan firma kewangan dan perbankan di Malaysia dan lebih kurang 30% jumlah
permulaan modal adalah dari sumber kewangan sendiri. Yuran francais dan deposit keselamatan
juga perlu dibayar oleh penerima francais.
Selain itu, penerima francais juga perlu mengambil kira kos bulanan seperti membayar sewa,
sewa yang dikenakan juga berbeza-beza antara 13% hingga 20%. Mereka juga perlu memberi
sumbangan bulanan ke atas pemasaran, iaitu pada jumlah 5% daripada jualan kasar restoran.
4. Mudah terdedah kepada persaingan
Terdapat francaisi yang telah memperoleh kemahiran dalam menjalankan perniagaan francais
yang akan menggunakan kesempatan ini untuk membangunkan rangkaian perniagaan sendiri,
tindakan ini akan menjejaskan francaisor akibat persaingan yang dihadapi.
5. Penamatan dan pembaharuan kontrak
Kontrak francais akan tamat sekiranya francaisi melanggar perjanjian francais.
Kontrak ini sah untuk tempoh masa yang telah dipersetujui, tiada jaminan atas pembaharuan
kontrak.
Penamatan
Kontrak – Francaisor boleh menamatkan kontrak sekiranya francaisi gagal
membayar royalti, gagal menunjukkan prestasi yang menguntungkan dan lain-lain
sebab yang munasabah. Segala pelaburan francaisiakan hilang apabila kontrak
tamat. Di Malaysia, setiap perjanjian francais adalah untuk 5 tahun. Adalah
dinasihatkan francaisi untuk memastikan pulangan modal francaisi tidak sampai 5
tahun.Maksudnya, dalam tempuh 5 tahun pastikan anda mendapat semula pelaburan
anda.
Pembaharuan
Kontrak – Pembaharuan kontrak tidak berlaku secara otomatik. Segala terma
dan syarat mungkin akan berubah. Antaranya kenaikkan kadar bayaran royalti,
membuat pengubahsuaian kedai, menggurangkan hak wilayah dan kawalan atas
jualan. Semua pembaharuan ini berkemungkinan untuk memberi peluang kepada
francaisi lain.
Pautan tentang Akta Francais di Malaysia , sila klik.
Pautan tentang Akta Francais di Malaysia , sila klik.
6. Pemilihan
Francaisor perlu dilakukan dengan teliti.
Kelemahan
akta dan peraturan sedia ada menjadi duri dalam daging kepada pembangunan
industri francais di Malaysia dan perlu dicungkil segera supaya tidak
menjejaskan kemajuannya. Kelemahan-kelemahan yang ada telah memburukkan imej
sistem francais sehingga dilihat sebagai sistem yang menipu dan banyak pihak
yang tertipu terutamanya usahawan baharu, kata sebuah syarikat perunding
francais tempatan. Keadaan berkenaan timbul kerana ketiadaan dokumen zahir atau
prospektus disediakan untuk membolehkan pemohon (bakal francaisi) mengetahui
maklumat terperinci tentang francaisor dan produknya. Apa yang berlaku
sekarang, perkara tersebut dipandang ringan serta ketiadaan garis panduan khas
disediakan kerajaan menyebabkan penyediaan prospektus dilakukan secara sambil
lewa dan bakal mengundang masalah. Permasalahan ini menyebabkan sistem francais
dipalitkan dengan kecaman-kecaman yang negatif sehingga membantutkan usaha
untuk mengembangkan sistem berkenaan.Perlu ada prospektus yang lengkap untuk
memberikan penerangan sejelas-jelasnya kepada francaisi tentang latar belakang
francaisor, prestasi kewangan, status perundangan, potensi francais dan
beberapa maklumat lagi.Jika semua maklumat ini tidak didedahkan, maka timbul
masalah seperti francaisi tertipu dan mengalami kerugian selepas memeterai
perjanjian francais,’’kata beliau kepada Utusan Malaysia.
Berdasarkan
Akta Francais, prospektus perlu diserahkan 10 hari sebelum menandatangani
dokumen dan tujuh hari waktu bekerja ditetapkan untuk masa menunggu sebelum
proses disahkan.Sikap buruk usahawan atau bakal francaisi pula adalah tidak
mahu membaca terma perjanjian terlebih dahulu dan pada masa yang sama pihak
francaisor juga tidak memberikan penerangan secara terperinci tentangnya.Oleh
itu, apabila timbul masalah, kedua-dua pihak akan saling menuding jari dan
akhirnya yang dipersalahkan adalah sistem francais itu sendiri.
Francaisi
juga mudah dikhianati oleh pihak francaisor yang tidak jujur dan
tamak. Misalnya, pada peringkat permulaan, pihak francaisor memberi kebenaran
dan hak pengoperasian perniagaan francais kepada francaisi terutamanya
pengoperasian perniagaan itu berjalan di kawasan yang kurang membangun.Apabila
perniagaan francais berkenaan di kawasan itu meningkat maju dan terkenal, pihak
francaisor mengambil balik hak berniaga dan beroperasi sendiri.Tindakan pihak
francaisor sedemikian tentu sekali merugikan francaisi yang telah bertungkus
lumus untuk membangunkan perniagaannya.
No comments:
Post a Comment